OVER PEUKENZEE

World Clean Up Day, Amsterdam. Zwervende sigarettenfilters


Peukenzee is in 2019 opgericht door twee studenten en komt voort uit een gedeelde ergernis die heerste, namelijk die van de hoeveelheid sigarettenfilters op straat. Tijdens het uitgaan begon het op te vallen hoeveel sigarettenfilters er met groot gemak worden weggegooid en daarom zijn wij onderzoek gaan doen. De combinatie van de impact die een filter heeft op het milieu en de onwetend- en onbewustheid bij de roker heeft ervoor gezorgd dat wij hebben besloten iets aan dit probleem te doen.

Bij het opstarten van het bedrijf waren de oprichters het over één ding eens. De beste manier om dit probleem aan te pakken is mensen op een positieve manier bewustmaken van het probleem. Zo is de kans op een gedragsverandering het grootst en blijft het voor ons ook leuk om te doen.

 

 

Na aanvankelijk de focus te leggen op de plekken waar het probleem het meest geconcentreerd was, festivals en evenementen, richt Peukenzee zich nu ook op andere vlakken van de maatschappij. Het peukenprobleem is namelijk nog bijna overal. Zo wordt er samengewerkt met gemeentes en bedrijven en wordt er vanuit Peukenzee veel georganiseerd om de stad Amsterdam bewust te maken en de straten schoon te houden. Een voorbeeld van zo’n actie is #NoFilter en is te zien in de onderstaande video.

into the woods festival plak je sigaret

 

 

 

 

plak je as peukenmeiden

MISSIE EN VISIE

Onze missie is dat er niet langer sigaretten op de grond worden weggegooid. Dit doen wij door mensen bewust te maken van het probleem en zo te zorgen voor een gedragsverandering. Het moet niet langer ‘normaal’ zijn om je sigaret op straat weg te gooien.

Onze visie is om zó goed te zijn in wat we doen dat wij straks niet meer nodig zijn. Dit klinkt misschien gek, maar als wij niet meer nodig zijn betekent het dat wij onze missie hebben behaald en er niet langer sigarettenfilters op straat worden weggegooid.

SDG

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030, opgesteld door de Verenigde Naties.

Wij als Peukenzee zetten ons in om bij te dragen aan een aantal van deze doelen, namelijk voor 6 Clean Water and Sanitation, 12 Responsible Consumption and Production, 13 Climate Action en 15 Life on Land. Deze doelen geven ons houvast om nu en in de toekomst te blijven werken aan een betere wereld.

Theory Of Change Peukenzee

THEORY OF CHANGE

De Theory of Change helpt het omschrijven van stappen richting het gewenste doel. Dit model helpt ons bewust na te denken over onze activiteiten. Wat doen we allemaal om onze doelen te bereiken? En welke veranderingen streven wij na? Op deze manier ontstaat er meer zicht op ons verhaal. Nieuwsgierig geworden hoe wij de verandering aan gaan? Lees hier de Theory of Change van Peukenzee.

OVER DE PEUK

Je kunt ze bijna niet meer wegdenken uit het straatbeeld: al die peuken op de grond. Maar wat je misschien nog niet weet is dat het gemak waarmee de peuken op de grond worden gegooid, niet in verhouding staat tot de grote gevolgen dat het heeft voor onze wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vogels en vissen die denken dat het voedsel is. Ze eten de peuken op en stikken erin, raken verstopt of worden vergiftigd.

Het duurt ongeveer 12 tot 15 jaar voordat een peuk lijkt te zijn opgelost, maar de peuk is niet helemaal afbreekbaar. Het deelt zich in kleine deeltjes die met het blote oog niet waar te nemen zijn. Maar liefst 95% van de peuk bestaat uit een kunststof (cellulose acetaat) dat niet biologisch afbreekbaar is. De peuk is dus een groot probleem en daar kunnen wij met zijn allen iets aan doen!

CIJFERS

Chicago Tribune onderzocht in 2008 hoeveel peuken er in een jaar werden weggegooid op straat.
Cijfers hiervan zie je hieronder:

1 kg
op de grond
1 %
in een asbak

OVER HET TEAM

 

Peukenzee is een initiatief dat door twee jonge ondernemers in 2019 is opgericht, die elkaar vonden in een gedeelde ergernis. Alle sigarettenfilters op straat. Twee, toen nog bedrijfskunde studenten, zijn gaan nadenken over hoe zij dit Peukenprobleem het best konden aanpakken en besloten dit te doen in de vorm van een bedrijf, Peukenzee. Om een gedragsverandering plaats te laten vinden moet er langdurig aandacht worden besteed aan het probleem. Zo besloten de twee er full-time mee aan de slag te gaan om hun missie te behalen. Dat mensen niet langer hun sigaretten op de grond weggooien. “Met je beste vriend een onderneming hebben die bijdraagt aan een betere wereld, dat is toch het mooiste wat er is” aldus Edu van Seumeren.

Mathew Welson
Aansteker

Edu Van Seumeren
Filter

 

Mattijs Wentinck
Creatief brein

 

Marjolein Huberts
Marketing

 

Sterre Embsen
Marketing

 

VRIJWILLIGER WORDEN?


Naast de twee oprichters werkt Peukenzee veel met enthousiaste vrijwilligers. Mensen die de ernst van het probleem inzien en zich in willen zetten om dit probleem aan te pakken. Deze vrijwilligers helpen mee op festivals en evenementen maar zetten zich ook graag in om mee te denken over het probleem. Zo worden er creative campagnes bedacht of komt er een cameraman mee om een actie van Peukenzee vast te leggen.

Wil jij je ook inzetten voor een schoon straatbeeld? Stuur een mail naar info@peukenzee.nl en wordt Peukenjongen of Peukenmeisje.