Over Peukenzee.

Peukenzee is in 2019 opgericht door twee studenten en komt voort uit een gedeelde ergernis die heerste, namelijk die van de hoeveelheid sigarettenfilters op straat. Tijdens het uitgaan begon het op te vallen hoeveel sigarettenfilters er met groot gemak worden weggegooid en daarom zijn wij onderzoek gaan doen. De combinatie van de impact die een filter heeft op het milieu en de onwetend- en onbewustheid bij de roker heeft ervoor gezorgd dat wij hebben besloten iets aan dit probleem te doen.

 

Bij het opstarten van het bedrijf waren de oprichters het over één ding eens. De beste manier om dit probleem aan te pakken is mensen op een positieve manier bewustmaken van het probleem. Zo is de kans op een gedragsverandering het grootst en blijft het voor ons ook leuk om te doen.

 

Na aanvankelijk de focus te leggen op de plekken waar het probleem het meest geconcentreerd was, festivals en evenementen, richt Peukenzee zich nu ook op andere vlakken van de maatschappij. Het peukenprobleem is namelijk nog bijna overal. Zo wordt er samengewerkt met gemeentes en bedrijven en wordt er vanuit Peukenzee veel georganiseerd om de stad Amsterdam bewust te maken en de straten schoon te houden. Een voorbeeld van zo’n actie is #NoFilter en is te zien in de onderstaande video.

 Over Peukenzee.

 

Onze missie is dat er niet langer sigaretten op de grond worden weggegooid. Dit doen wij door mensen bewust te maken van het probleem en zo te zorgen voor een gedragsverandering. Het moet niet langer ‘normaal’ zijn om je sigaret op straat weg te gooien. 

 

Onze visie is om zó goed te zijn in wat we doen dat wij straks niet meer nodig zijn. Dit klinkt misschien gek, maar als wij niet meer nodig zijn betekent het dat wij onze missie hebben behaald en er niet langer sigarettenfilters op straat worden weggegooid.